top of page

Znovuotevřená kavárna Era dělá radost už 3,5 roku. A je stále lepší.

"Stejní provozovatelé se opravdu poznají. Nazvat Eru druhou Avií ale nejde, na to má Era (minimálně) dvě významné odlišnosti – zahrádku a nabídku i jiných než středomořských specialit. Ličková na smetaně, segedín, vepřové kolínko... Ceny o něco málo nižší. Moje tagliatelle s modrým sýrem a smetanou byly za 85 Kč. Opět slušné rozlévané víno, opět místy méně pozorná obsluha. Celkově ale spokojenost. Vzhledem k tomu, že Avii mám u nosu, asi budu ale dále častěji hostem tam. I když ta zahrádka mi u ní opravdu chybí více než ta česká jídla," napsala jsem v červnu 2011, tedy krátce poté, co Era znovuotevřela, na fajnšmekra. A že jsme na ten okamžik, kdy významná funkcionalistická památka prošla velkou rekonstrukcí, netrpělivě čekali. Vybavuji si, že tehdy dokonce někdo zaregistroval doménu (nejsem si dnes již jistá jejím přesným zněním): uzjeeraotevrena.cz, kam jsme do zblbnutí klikali, než se konečně NE změnilo v ANO (nadsázka).

Od doby mé první minirecenze na Eru se změnilo mnohé – Avia přestala být (svou vlastní zásluhou způsobenou mimo jiné i změnou majitele) mým favoritem, v Eře naopak vychytali počáteční mouchy (zejména profesionalizaci obsluhy) a určitá rozkročenost z hlediska nabídky (i když i jídelní koncept se za tu dobu výrazně proměnil) pro mě naopak znamená to, že je Era místem, kam můžu na zahrádku s kamoškou jen tak na pivo a domácí paštičku, letní grilování, na výborný dezert nedělní procházkou, večeři před koncertem ve vile Tugendhat, nebo – stejně jako dnes – po architektonické procházce na sobotní oběd, při kterém si přečtu Lidové noviny. Přestože si musí vybrat snad každý, nabídka není přeplácaná a denně (i v průběhu něj) se obměňuje. Většinou v ní najdete 2-3 předkrmy, 2 polévky a mezi hlavními jídly steak, rybu, poslední dobou i burger (kromě tradičního hovězího jsem zde měla třeba jehněčí), často připravují také králíka nebo konfitovanou kachnu, v sezóně v nabídce většinou nechybí zástupce zvěřiny. Na své si přijdou i vegetariáni – bezmasé jsou většinou těstoviny, dobrý je také zapékaný bulgur. A pokud chcete jen tak posedět večer u vína, můžete zvolit z variace sýrů, pražených mandlí nebo si objednat misku oliv.

Pro dnešní oběd padla volba na hovězí burger s domácími hranolkami, v Eře si nikdy neopomenu objednat jednu z limonád Fentimans (ačkoliv nabízí i jejich domácí, a na rozdíl od jinde rozmáhajících se založených na sirupu ty z Ery jsou stále poctivé), dnes došlo také na dezert (odolat slanému karamelu prostě nešlo) a brazilskou kávu, jejíž název si bohužel nepamatuji (součást nabídky v rámci Týdne kávy, který právě probíhá). O architektuře a geniu loci toho bylo napsáno již spousta, koneckonců i mnou v krátkých komentářích, k zadní zahrádce a horní terase letos navíc přibyla ještě předzahrádka. Konají se zde přednášky a besedy, místo láká jak ke srazům kamarádek, tak k rodinným oslavám.

A nějaká výhrada? Pro mě hlavně provozní doba – často bych si na tu skleničku vína zašla právě po nějaké kulturní akci ve vile Tugendhat, Era však ve 22 hodin zavírá (ostatně v tom není v Brně výjimkou, naopak jsou ojedinělé ty podniky, které mají otevřeno třeba do půlnoci). Jen by to bylo pěkné zakončení příjemného večera. V létě by také mohli připravovat více "studených" dezertů – například širší nabídku zmrzliny na úkor pečených koláčů a bábovek. I proto, že je zde tak umí – jestli budete mít štěstí, že bude v nabídce, nenechte si ujít makovou nebo smetanovou s bazalkovým cukrem.

Do Ery na pivo.jpg
Do Ery na kolobce.jpg
Jídlo, umění, zvířátka.jpg
Denní_nabídka_v_Eře.jpg
Burger_s_pečenými_hranolkami.jpg
Nedal_by_si_někdo_pravou_brazilskou_kávu.jpg

Štítky:

Vybrané příspěvky
Nedávno jsem napsala
Přečtěte si i něco staršího
Hledejte podle štítků
bottom of page